Modellbilder.se

1 timme av 2009 och sommar

Uppladdad
2010-05-23
3828 14
Om fotosessionen

Några bilder från mitt så här långt enda och första försök med blandljus.

Tagna i Vikög med Barsebäcks kärnkraftverk i bakgrunden.

Bilderna kommer direkt från kameran och är helt oredigerade och anledningen till det är att jag skulle vilja få kritik och tipps på sådant som kan göras bättre inför kommande säsong ur fototeknisk synpunkt. Oredigerade bilder borde passa bättre för det ändamålet.

Från början var min avsikt att endast posta dessa i fotograf forumet men då jag tyckte att de trots allt förmedlade lite sommarkänsla och värme, något vi alla lidit brist på länge nog så bestämde jag mig för att trots allt lägga upp det som en session med förhoppningen att de skall kunna tina upp en och annan vintertött svensk.

Ett tips jag kan ge inför liknande övningar är att borra hål i stativens botten och fötter. Kan kännas fel att släppa in vatten den vägen men vatten kommer in i vilket fall som helst och att det inte kommer ut är ett större problem. Det rann i mitt fall rostfärgat vatten ur stativen 3 veckor efter plåtningen och det slutade inte förren jag borrade hål.

Att fotografera blandljus vid den här tiden är en utmaning då ljuset ändrar sig hela tiden. Jobbigt men utmanande och himmla roligt.

Bild 1och 2 är tagna vid 21 tiden med solen som konturljus till höger och blixt från vänster.

I bild 3 och 4, vid 21:30 står solen så lågt att modellen kan titta mot den utan att kisa så vi vänder på steken. I bild 3 blixt som huvudljus och solen som utfyllnad och i bild 4 finns ingen blixt utan endast den gigantiska softboxen som kallas himmel.

Bild 5 o 6, tagna vid 22 tiden. Nu har vi vänt på steken igen. Åter solen bakom modellen men nu står den mest för det vackra sceneriet. Modellen är belyst av blixt från höger och vänster.

På blixtarna satt i samtliga fall tungstensfilter för att ge en varmare hudton.

Så, tipps på vad jag kan göra för att få bättre bilder tages tacksamt emot.Du behöver vara inloggad för att lämna kommentarer. Logga in här.


 • 8/8 -10 13:48

  Fotograf  markus k Mitt tips är att stiga upp tillräckligt tidigt så att man kan fota den dära "speciella" halvtimmen innan solen går upp på sommarmorgonen. Jag lovar dig - du blir aldrig besviken. :-)))

  - Ta bort

 • 18/6 -10 00:32

  Fotograf  Christer W Ja, poserna är lika. Det här var extremt mycket en dag för testande och poserna stod egentligen inte alls i fokus. Och mycket på knäna blev det :)

  Jag visste rent ut sagt inte riktigt hur jag skall få ljuset från ett paraply att räcka till hela modellen.
  Ett riktat ljus kan man ju sätta högt och rikta mot fötterna och på så sätt få mest ljus där avståndet är längst och mindre där det är kort och därmed jämn belysning. Men med paraply som lyser åt alla håll. Nja. Får nog försöka med något annat nästa gång.

  - Ta bort

 • 17/6 -10 22:36

  Fotograf  Björn W Många långa kommentarer, här följer en kort. Modellen känns igen - vacker som alltid. I någon bild är håret lite för mörkt (ja, jag läste om oredigerat). Jag tycker det är intressant med en serie där ljuset ändras så utan att modellen tröttnar eller byter hudton pga kyla. Sen kan jag kanske tänka att poserna är lite för samma både kl. 14 och 18. Men som enskilda bilder, vackert. Det är väl kärnkraftverket detta omröstningens dag som gör detta till en session som vi inte sett tidigare. (Där slutar den "korta" kommentaren)

  - Ta bort

 • 24/5 -10 00:32

  Fotograf  Thomas D Jag tycker ljuset funkar i bilderna 1, 2, 5 och 6.

  - Ta bort

 • 23/5 -10 22:35

  Fotograf  Patrik J Direkt från kameran? Skriver din kamera ditt namn på alla bilder? ;)

  de två sista bilderna är super

  mvh

  - Ta bort

 • 23/5 -10 22:08

  Fotograf  Christer W OBS

  Att bilderna varierar beror ju på att ljuset och förutsättningarna för olika typer av ljusättningar varierar under timmen och jag ville få sunpunkter på ljusproblematiken under de olika förutsättningarna.

  - Ta bort

 • 23/5 -10 22:08

  Fotograf  Christer W OBS
  Förstår ju om man inte orkade läsa allt jag skrev i bildtexten.

  Så...

  Som jag skrivit i bildtexten så är bilderna avsiktligt helt oredigerade.

  Därför har jag inte korrigerat lutande horisont eller redigerat bort paraplyer.

  När det gäller bakgrunden med träden ville jag ha så mycket oskärpa att den inte själer fokus från modellen.

  När det gäller kraftverket ville jag nå samma resultat fast med kompromissen att de som känner till kraftverket skulle känna igen det.

  Håller med om att bild fyra är platt men den är ju med som ett exempel på hur ljuset ser ut de magiska minuter då man har ett mjukt ljus från solen och den är ju tagen utan någon blixt.

  - Ta bort

 • 23/5 -10 21:30

  Fotograf  Max L Snygg färg på modellen i bild nummer ett och två.
  I bilderna tre och fyra är det röda för dominerande. I sista två bilderna har nog blixtljuset tagit över föör mycket. Det är helt ok att dra ut på tiden och ha roligt länge men man skall nog inte presentera bilderna i samma session, där man lätt kan jämföra färger och ljus sådär rakt över. Skarpögd medlem såg blixtparaplyet i andra bilden... jag trodde det var en stor segelbåt som var på G, in i bilden... med vilje.

  - Ta bort

 • 23/5 -10 20:41

  Fotograf  Stefan B Vet inte vilken effekt kunde ge polarisationsfilter: jag skulle säkert kolla lite vilka effekten kunde jag ha med den.
  Som sagt tycker mest om bild 6, men belysning är lite för stark och jag skulle tänka om jag vill ha den mörka strandlinjen som den är eller kanske sudda den lite genom att öppna lite objektivet.
  Slutligen skulle jag tänka lite mer att ha horisonten mer rak.

  - Ta bort

 • 23/5 -10 20:41

  Fotograf  Stefan B Hej, du anger inte mycket om sluttiden och blandare som används för bilderna samt andra information om t ex flirtar du använde.
  Alt som skrivs är naturligtviss subjektiv .
  Ljuset är bäst enligt mig på 6 (målar bra alla kroppsdetaljer, kurvor osv), sedan tycker 5 och 2 (mjuka skuggor) . Tycker inte alls om 1,3 och 4 %u2013 fösta 2 för stora kontraster och 4 är helt platt.
  Bakgrunden, jag var alltid lärt att bakgrunden skall vara relativ skarp om den är viktigt för bildens innehåll. Så önskade du bygga kontrast mellan modellen i bikini och det kärnkraftverken så är det ok att den är ganska skarp annars jag skulle öppna lite objektivet för att skapa store oskarpa i bakgrunden. Det gäller samtliga bilder (förutom den 2).

  - Ta bort

 • 23/5 -10 20:40

  Fotograf  Göran M Bilderna 1, 2, 5, 6 tycker jag fungerar mycket bra, både vad gäller ljussättning och vad gäller blandljus. Tonerna ser snygga ut och jag reagerar inte alls på att det skulle vara något konstigt blandljus. Kanske inte fullt fotorealistiskt, men däremot snyggt.

  Däremot upplever jag 3 och 4 som betydligt svagare vad gäller ljus och färger. Inte samma snygga stämning. I trean är det nog lite för starkt blixtljus i förhållande till miljön och fyran är underexponerad.

  Allra bäst är den sista som har ett mycket bra ljus.

  Ett tips är att jobba lite mer med kompositionerna.

  - Ta bort

 • 23/5 -10 20:03

  Fotograf  Christer W Och säkert finns det en eller annan model därute för vilken bild2 kan väcka minnen av en plåtning en ljummen sommarkväll, med ett paraply med en ilsken blixt några decimeter ifrån sig och en fotograf som oroar sig för att kvällsbrisen skall få hans dyra blixtar att ta sig ett kvällsdopp.

  Jag vet i alla fall en sådan modell.

  - Ta bort

 • 23/5 -10 20:03

  Fotograf  Christer W OBS OBS OBS.
  Som jag skrivit i bildtexten, helt oredigerat som de kom ut från kameran. Därmed är de ju lite dokumentära i sin karaktär och därför ville jag inte redigera bilderna och inte ens ta bort paraplyet.

  Syftet med uppladdningen är inte att presentera ett optimerat slutresultat utan vad som kom ut ur kameran just då med förhoppningen att få synpunkter och tips på vad som är bra och dåligt ur blandljussynpunkt.

  För de som inte är intresserade av den aspekten hoppas jag bara att bilderna förmedlar lite sommarkänsla.  - Ta bort

 • 23/5 -10 19:19

  Fotograf  Marcus F Den sista bilden gillar jag med färgerna och så. Sen bild nummer två undrar jag varför den är med, eftersom paraplyet syns och det är ju ingen "behind the scene" bild heller

  - Ta bort